De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheid

Nederlanders hebben de reputatie slim en inventief te zijn, met gevoel voor traditie en tegelijkertijd modern denkend en tolerant door het leven te gaan. We zijn kritisch naar anderen en verwachten ook dat anderen kritisch zijn naar ons. Compromisloos streven wij naar kwaliteit en perfectie. En de pijp hoort daar weer steeds vaker bij.


In het uiterste zuiden van Nederland leven de Limburgers. Levenskunstenaars die de goede dingen van het leven niet alleen waarderen, maar ook weten te scheppen. Het is het land waar Bourgondische lichtvoetigheid hand in hand gaat met een filosofisch getoonzette degelijkheid. Middenin dat stukje Nederland ligt Herten (Roermond) en met die wetenschap voelen pijprokers haarfijn aan waarom BigBen pijpen alleen uit Herten kunnen komen: het zijn stuk voor stuk exclusieve top-producten. Het predicaat ‘koninklijk’ meer dan waardig.


Toekomst voor de pijp rooskleurig


In een steeds kleiner wordende (virtuele) wereld waarbij de economie overuren draait en van velen het uiterste vergt is er nu ruimte voor rust: ‘een momentje voor jezelf’, je helemaal afsluiten van de dagelijkse hectiek. Hoe mooi zou het zijn om even achterover te leunen met in je hand een goed gevulde pijp. Genieten van (gearomatiseerde) tabak, het ritueel van het stoppen en aansteken…. Een moment van zelf-reflexie, je gedachten laten gaan over wat je bezighoudt of lekker wegdromen bij wat je wil bereiken. De waardering voor de pijp groeit weer. Sterker nog; de pijp is aan een revival bezig. Er is positieve aandacht voor in de media. De Volkskrant, Linda nieuws en AvroTros bijvoorbeeld. In een wereld waarbij gestreefd wordt naar een ‘rookvrije generatie’ zijn we het er allemaal over eens dat pijproken, net als de sigaar, niet in dezelfde categorie thuishoort als de sigaret.


De Nederlandse pijpfabrikant Gubbels is erin geslaagd om de ambachtelijke tradities van het ‘pijpen-maken’ in ere te behouden en zich tegelijkertijd te ontwikkelen tot een modern bedrijf. Een uniek bedrijf, waarbij vakmanschap en de omgang met het weerbarstige, grillige en eigenzinnige Bruyèrehout, waarvan de betere tabakspijp gemaakt wordt, centraal staat. Een bezoek aan de website http://www.gubbelspipes.com/nl/vakmanschap geeft een onder andere een overzicht van het productieproces.


Mode-accessoire


Was een pijp vroeger gewoon ‘een pijp’, tegenwoordig is het steeds meer een verlengstuk van iemands persoonlijkheid. Om gericht te kunnen zoeken en in het grote assortiment toch de juiste pijp te kunnen vinden, hebben we een indeling gemaakt in 4 categorieën:

  • BigBen klassiekers > typische BigBen modellen die van oudsher bekendheid genieten bij de ‘hardcore’ pijprokers
  • BigBen ‘stijlvol’ > klassiek en smaakvol
  • BigBen ‘jong en trendy’ > modern 
  • BigBen ‘standaard’ > basis assortiment

Grillmaster


De pijproker van nu is bereid om meer te betalen voor zijn pijp. Hij oriënteert zich via internet, social media of de tabaksspecialist. Ik vergelijk de nieuwe pijproker ook wel met ‘grillers’ en ‘grillmasters’. Barbecueën is enorm in opmars en ook een typisch mannending. Mannen verdiepen zich in de kunst van het grillen. Grillers nemen genoegen met een lekker stuk vlees van de supermarkt, doch de echte masterchefs gaan naar de slager of poelier voor een speciaal stuk vlees en bijhorend advies. De supermarkt heeft goed ingespeeld op deze trend en biedt inmiddels een ruime keuze voor de grillers.
Tabak en genot gaan hand in hand met een steeds groter wordende behoefte naar ‘dat momentje van rust ... een momentje voor jezelf en de pijp’.

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheid

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheidBig Ben

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheid

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheidProductie

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheid

De pijp, verlengstuk van je persoonlijkheid


‹ terug