50 Tinten goud aan zee

In veel landen om ons heen is de verkoop van tabak en (sterke)dranken een natuurlijke combinatie. Immers wat past er beter bij een mooie sigaar dan een fijn glas whisky, cognac of rum. Hoe mooi zou het zijn als dat ook voor de premiumtabakszaken in ons land de toekomst wordt?

Voor fabrikanten en importeurs van tabak is het verboden om rechtstreeks met de consument te communiceren maar dat geldt gelukkig niet voor de drankenhandel. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar de importeurs het verhaal van hun product kunnen delen met liefhebbers. Een mooi voorbeeld van zo'n evenement vond plaats in het Apollohotel in IJmuiden. Inmiddels de elfde editie van het festival Whisky & Rum aan Zee.

Verbroedering


Initiatiefnemer Richard Blesgraaf eigenaar van slijterij Zeewijck in IJmuiden: ‘Het festival is elf jaar geleden ontstaan omdat er bij mijn klanten behoefte was om op één locatie verschillende whisky’s te kunnen proeven. De aanschaf van een fles is vaak niet goedkoop en in de winkel kan ik niet alle flessen openmaken. Aangezien de populairiteit van rum sterk groeit en het productieproces veel overeenkomsten heeft met die van whisky hebben we sinds enkele jaren de combinatie gemaakt met rum. Ook de sigaren sluiten hier mooi bij aan. Er waren ruim negehonderd bezoekers, als ik dat aantal volgend jaar weer haal ben ik heel tevreden. De reacties waren ook dit jaar weer heel positief. De bezoekers vinden het prettig om gezamenlijk te proeven, te ruiken en erover te praten. De verbroedering speelt hierin een grote rol.

Meer dan 400 soorten rum en whisky

Maar liefst drieëndertig importeurs vertegenwoordigden meer dan vierhonderd soorten rum en whisky en de wereld daaromheen op de elfde editie van het Whisky & Rum aan Zee Festival. Als deelnemer kon je voor een all-in ticket de meest exclusieve dranken proeven. Je favorieten kon je via een aldaar verstrekt boekje bij de slijter bestellen, dus niet op locatie kopen. Vanwege de perfecte combinatie waren ook Olav Meijer en Yuri Dijkstra van La Casa del Habano in Almere present met een stand met Cubaanse sigaren. Verder livemuziek in Caraïbische sfeer en doedelzak en heerlijke hapjes verzorgd door 'fingerlicking good fingerfood'. Ook kon je deelnemen aan een masterclass rum of whisky om meer te leren over de achtergronden, het productieproces, de smaakontwikkeling, de verschillende soorten en natuurlijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Goede suikerriet, goed hout en tijd

De redactie van Premium Blend had gekozen voor een masterclass rum. Een grote groep liefhebbers zat al om 12.30 uur klaar in het daarvoor ingerichte klasje om de reis van witte, via gouden naar bruine rum te maken. De charmante Parijzenaar Jean Philippe Lardy, brand ambassador van het mooie merk Trois Rivieres uit Martinique, was de reisleider en hij nam ons mee in de wondere wereld van suikerriet, eikenhouten vaten en rijpingstijd. Want dat is het enige dat nodig is om de beste pure rum te maken. In feite is rum een bijproduct van de rietsuikerproductie. Ieder land en/of iedere regio heeft zijn eigen karakteristieke manier van fermenteren en distilleren, waardoor er een zeer breed scala is van typen en smaken rum. Cachaça uit Brazilië. Batavia Arrak of arak uit Indonesië hebben hetzelfde productieproces.

Oorsprong

Suikerriet komt oorspronkelijk uit Azië en heeft zich van daar verspreid richting zuid Amerika en de Caraïben. De generaal van Alexander de Grote heeft ooit geschreven: ‘suikerriet is de enige honing die zonder hulp van bijen wordt gemaakt.’ Christoffel Columbus heeft bij zijn tweede reis naar het Caribisch gebied in 1493 het suikerriet meegenomen naar de Dominicaanse Republiek. Rum wordt geproduceerd van de overblijfselen van de suikerproductie, de zogenaamde melasse of van suikerriet sap. Op Martinique is dit nog steeds de enige manier waarop rum gemaakt wordt.

Industriële rum en agricole rum

Industriële rum wordt gemaakt met melasse. Dit kan te allen tijde geoogst, vervoerd en gemaakt worden. De melasse wordt naar alle landen vervoerd en daar tot rum geproduceerd. Dat kan dus het hele jaar door en er is geen verband met de oogsttijd. Bij Agricole rum is er na de oogst van het suikerriet slechts 48 uur de tijd om te beginnen met het persen van het suikerriet. Tussen januari en juni wordt het gekapt en dan gedistilleerd. Alles van het riet wordt gebruikt. De, na de pers, overgebleven droge rietstengels worden gebruikt voor het stook proces.

Ultiem momentje van genot

Voor La Casa del Habano was dit de derde keer dat ze deelnamen. Yuri Dijkstra: “Er is behoefte aan mensen met kennis en passie. Op een locatie waar zoveel mensen samenkomen die geïnteresseerd zijn in de goede dingen van het leven is nieuw contact snel gelegd. Ik ben elk jaar verrast te merken hoeveel mensen interesse hebben in sigaren. Op zo’n evenement bereiken we heel veel nieuwe liefhebbers, er komen nadien veel nieuwe klanten naar onze winkel en we houden er zeker nieuwe vaste klanten aan over! We worden voor heel veel evenementen uitgenodigd maar vinden dit de leukste, ook omdat we persoonlijk een goede klik hebben met de organisatie. Het kost best wat tijd en energie maar het levert zoveel op. Mensen die regelmatig een whisky drinken maar de combinatie met sigaren nog niet hebben ervaren ontdekken wat er gebeurt met de smaak. Het gaat niet specifiek over het roken maar over de smaakbeleving. Het is een ultiem momentje van genot.

Noteer alvast in uw agenda:
Zaterdag 13 oktober 2018
12de editie Whisky & Rum aan Zee

-------------------------------------------------------------------------

Productieproces van agricole rum

- Oogst van de suikerriet
- Binnen 48 uur productieproces starten
- Suiker wordt uit het riet geperst
- Water wordt toegevoegd voor maximaal rendement
- De resten van het riet worden gebruikt om te stoken
- Fermentatie door toevoeging van gist tussen de 24 en 30 uur, de duur speelt een cruciale rol in het aromatische profiel van de rum
- Na dit proces heeft de drank een percentage van 5 tot 7% alcohol
- Destillatie
- Dit destillaat wordt door middel van de stoom ingekookt tot rum met een alcoholpercentage van 72%
- Dan begint het onderscheidende proces waar witte, gouden of donkere rum uit ontstaat

* Witte rum rijpt gemiddeld 8 weken in stalen tanks
* Gouden rum rijpt 8 maanden in een eikenhouten vat
* Aged rum rijpt minimaal 3 jaar en vintage minimaal 6 jaar in een houten vat

50 Tinten goud aan zeeVerbroedering

50 Tinten goud aan zeeProeven

50 Tinten goud aan zeeCasa del Habano

50 Tinten goud aan zeeGitaarbox

50 Tinten goud aan zee

50 Tinten goud aan zee
Jean Philippe Lardy van Trois Rivieres

50 Tinten goud aan zeeRichard Blesgraaf

50 Tinten goud aan zee


‹ terug