Cigarbox Henri voor een originele muzikale invulling van een evenement

Henri Grootenhuis, bekend als Cigarbox Henri, bouwt en bespeelt al sinds 2009 Cigar Box gitaren. Zowel akoestisch, semi akoestisch als elektrisch. Ook de Cigar Box gitaarversterkers bouwt hij zelf. Sinds enige jaren verzorgt hij voor bedrijven en (sigaren)winkels een originele muzikale aan- of invulling van een evenement, proeverij of pairing. Een gesprek met hem over zijn uit de hand gelopen hobby.

Henri: “Nee ik heb niet alle sigaren uit de kisten zelf opgerookt, dan zou ik dag en nacht moeten roken” begint hij lachend, “ik verzamel ze bij sigarenwinkels en fabrieken. Maar ik houd wel van een sigaartje op zijn tijd. Regelmatig word ik gevraagd door tabaksspecialisten om een optreden te verzorgen, een workshop of demonstratie te geven van hoe je je eigen Cigar Box gitaar bouwt en hoe je hem kunt bespelen. Ik vertel dan ook iets over de geschiedenis. Tussendoor wordt er een sigaar gerookt en soms whisky geproefd. Dat is hartstikke gezellig! De slogan 'Everybody can play music!' is niet zomaar uit de lucht gegrepen want deze gitaar is zelfs voor een beginnend gitarist met een beetje gevoel voor snaarinstrumenten, ritme en muziek vrij makkelijk te bespelen. Ik bouw gitaren naar de specifieke wens van de klant en uiteraard ook eigen ontwerpen in alle prijsklassen. Bovendien zijn het ‘groene’ instrumenten omdat bijna alle onderdelen uit gerecyclede materialen bestaan.”

Groeiende belangstelling

Vanaf begin 2009 is hij in de ban van dit unieke en zeer veelzijdige instrument, dat zijn oorsprong eind 19e eeuw in de USA vindt. Het wordt veelal geassocieerd met blues uit de zuidelijke staten van Amerika, maar er is veel meer mee mogelijk. Al jarenlang zijn er in de USA vele Cigar Box festivals met diverse bands en stands maar ook in Nederland groeit de belangstelling. In Ommen, dichtbij zijn woonplaats Dalfsen (Gelderland), werd op 6 september 2014 het 1e Dutch Cigar Box gitaarfestival georganiseerd met diverse bands en one-man-acts die op zelfgemaakte instrumenten speelden. Dit was een groot succes met enorm veel bezoekers. Ondertussen bestaat het festival alweer 5 jaar en is de eerstvolgende editie op zaterdagmiddag 1 september aanstaande. Henri speelt ook op het jaarlijkse Rum & Whisky festival in IJmuiden.

Gitaar voor Seasick Steve

Henri: “Dit jaar was er veel aandacht in landelijke en regionale kranten, radio en tv-items (van o.a. BNN en Hart van Nederland). Na het winnen van een wedstrijd "wie bouwt de mooiste gitaar voor Seasick Steve", een Amerikaanse blues-muzikant, kreeg ik veel reacties.
Begin September 2015 werd ik uitgeroepen tot ZZP-er van de week in het Radio 2 programma 'Zo'n Zondag', waar ik op bezoek was om de gitaar live in de uitzending te demonsteren.

Eigen atelier

Het gaat goed met de bekendheid van de Cigar Box gitaren in het algemeen en Dutch Instruments 4 U in het bijzonder. Er komen steeds meer verzoeken van winkels en bedrijven of ik voor hen wil komen optreden en instrumenten wil en kan maken. Vandaar dat het tijd werd voor een eigen atelier. Hierdoor heb ik nu ruimte voor een professionele aanpak in de ontwikkeling-, bouw- en verkoop van de instrumenten, versterkers en het reserveren van optredens.”

Cigarbox Henri verzorgt:

- Festival- en evenementenorganisatie of hulp hierbij
- Workshops
- Cigar Box gitaarlessen
- Optredens

    • Cigarbox Henri solo: roots blues
    • Cigarbox Henri & Friends: Dirty, hardrockin' garage blues
    • Cigarbox Henri & the New American Farmers: dirty, hardrockin' garage blues rock vermengd met skiffle en Americana

- Cigar Box gitaren ter decoratie
- Cigar Box Art waaronder Cigar Box klokken en -lampen
- Huur van zelfgemaakte instrumenten
- Percussie instrumenten zoals Cigar Box stompboxes en wasborden
- Straatmuziek instrumenten
- Diddley bows (1- en 2-snarige)
- Do it yourself (DIY) Cigar Box gitaarpakketten
- Songteksten voor bands of one-man-acts
- Cigar Box gitaaronderdelen

Voor meer informatie over de mogelijkheden kijk op zijn Facebookpagina's Cigarbox Henri en Dutch Instruments 4 U en de website: www.dutchinstruments4u.nl

Cigarbox Henri voor een originele muzikale invulling van een evenement
Cigarbox Henri en Seasick Steve

Cigarbox Henri voor een originele muzikale invulling van een evenementdeel verzameling eigen bouw

Cigarbox Henri voor een originele muzikale invulling van een evenement

Cigarbox Henri voor een originele muzikale invulling van een evenement


‹ terug