Ultiem genieten in Cuba. Deel 1

Naast een rijke sigarencultuur heeft Cuba ook als vakantieland veel te bieden. Zelf ben ik er vier keer geweest, voor ’t laatst in 2017. Vooraf had ik een plan gemaakt voor een rondreis met een huurauto langs minder- of soms geheel onbekende plekjes.

tekst: Dick van Vlaardingen
fotografie: Lorette van Vlaardingen

Zo'n vijftien jaar geleden was ik voor de eerste keer in Cuba. Met een groep tabaksspecialisten uit Nederland bezochten we onder meer de prachtige Partagasfabriek in Havana en het gebied waar de tabak wordt verbouwd, Pinar del Rio. Wat Partagas betreft: deze fabriek is helaas gesloten. De sigarenproductie is overgenomen door “El Laguito Cigarfactory”. Deze fabriek kan op afspraak worden bezocht. Pinar del Rio is als centrum van de tabaksteelt zeer de moeite waard om te bezoeken. Op de plantages worden ook sigaren aangeboden.

Swingende salsa
Vaak hoor je tegenwoordig zeggen: "Als je naar Cuba wilt moet je niet te lang wachten, want het zal waarschijnlijk wel snel gaan veranderen". Door de inmiddels weer moeizame relatie met de VS zal het zo’n vaart niet lopen, maar veranderingen hebben zich in Havana helaas wel al voltrokken. Hier kon je begin jaren negentig nog in alle rust door de oude binnenstad wandelen, terwijl nu drommen toeristen door de straten sjokken. En de handel tiert er welig. Swingende salsa muziek klinkt vanuit de vele restaurantjes en terrasjes. Voor de Bodeguita del Medio, de beroemde bodega waar Hemingway stamgast was is het nu dringen om een glimp te zien.

Hotel Nacional
Bij het plannen van mijn rondreis door Cuba had ik twee dagen bij aankomst en nog eens twee dagen voor het vertrek gereserveerd in Havana. Om te beginnen in het roemruchte Hotel Nacional en aan het eind van de reis in Hotel Inglaterra. Zeker even onderdompelen is mijn advies, maar vooral niet te lang. En neem dan zo'n open Amerikaan om je via een tour door de stad naar het oude centrum te laten vervoeren. Voor vijftien CUC word je vorstelijk rondgereden en, in mijn geval, afgezet bij de kathedraal in Viega Havana.

CUC, CUP, Peso???
Je kunt hier met twee soorten geld betalen: De CUC en de CUP/Peso. De Cubaanse convertibele peso (CUC) werd in 1994 ingevoerd en is speciaal bedoeld voor toeristen. Sommige luxegoederen kunnen alleen betaald worden met convertibele peso’s. De overheid krijgt op deze manier beschikking over buitenlandse harde valuta. De wisselkoers ligt vast: 1 CUC = 1 USD = 25 CUP/Peso. De biljetten kun je gemakkelijk uit elkaar houden: op de CUC staan monumenten en op de CUC/Pesos worden hoofden afgebeeld.

Geen platgetreden paden
De rondreis is samengesteld in samenwerking met een gespecialiseerd reisbureau. Uitgangspunt was dat ik niet in platgetreden toeristencentra terecht wilde komen. Havana is qua drukte en toeristische aantrekkelijkheid natuurlijk een 'must'. Hotel Nacional was een goede keuze als voormalig gokpaleis in de tijd van dictator Batista, die door het kleine leger van Fidel Castro werd verdreven. De erfenis hiervan, grote aantallen Amerikaanse auto's (20.000 alleen al in Havana) in een perfecte conditie, rijden nog overal rond, bestuurd door trotse eigenaren die hun hele gezin erin vervoeren (evt. Straatje Havana). Maar ze worden ook veelvuldig als taxi gebruikt. Van Havana wilde ik niet rechtstreeks naar de streek Pinar del Rio, waar de mooiste tabak wordt verbouwd, maar met een tussenstop, ergens halverwege. Dit werd Moka Las Terrazas, een gebied dat ik zeer kan aanbevelen. Nauwelijks toeristisch en in de nabijheid een koffieplantage en een wijngaard, de enige op Cuba.

Binnenkort deel 2 van Ultiem genieten in CubaUltiem genieten in Cuba. Deel 1

Ultiem genieten in Cuba. Deel 1

Ultiem genieten in Cuba. Deel 1

Ultiem genieten in Cuba. Deel 1

Ultiem genieten in Cuba. Deel 1Hotel Nacional

Ultiem genieten in Cuba. Deel 1Partagas fabriek


‹ terug