De Tres Hombres zeilend over de wereldzeeën

Windenergie als groene motor van authentieke vrachtzeilschepen. 

In de vorige eeuw was transport met vrachtzeilschepen de normaalste zaak van de wereld. Groener dan groen, want gebruikmakend van gratis energie: de wind. De tijd van weleer, met theeklippers en windjammers op weg naar verre oorden om vracht te laden en na, vaak barre tochten, veilig weer aan te meren aan Nederlandse kades. Vergane glorie? Zeker niet! Ze zijn er nog, die avontuurlijke zeebonken met hun stoere schepen.

TH-1-she-loves-it-Small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De authentieke vrachtzeilschepen Tres Hombres en Nordlys spreken enorm tot de verbeelding. Je proeft bij wijze van spreken de zilte zee al op je lippen als je ernaar kijkt. Het bijzondere aan deze twee schepen is dat ze, behalve nostalgisch, juist heel erg van deze tijd zijn. Het Nederlandse bedrijf Fairtransport is wereldwijd de ambassadeur voor klimaatneutraal vrachttransport. Met een motorloze vloot vervoeren ze duurzame vracht over zee met uitsluitend de kracht van de wind. De laatste schakel van Fairtrade.
Het bedrijf is in 2007 opgericht door drie vrienden, Arjen van der Veen, Jorne Langelaan en Andreas Lackner. In overzeese gebieden kregen zij de bijnaam Tres Hombres (vertaling: drie mannen) waar het eerste schip naar is vernoemd. Het is 32 meter lang en van het type Byzantijn. Later is deze naam ook als merknaam van producten geïntroduceerd van onder meer rum, chocola, wijn, koffie, olijfolie en duurzaam geviste tonijn.

Premium Blend had een gesprek met Sabine Fox, één van de twee huidige directeuren van de unieke onderneming gevestigd in Den Helder.