Dranken & Culinair

Pb Dranken Zuid Limburg  Small
Als een god in... Zuid-Limburg

Oost, west, thuis best. En dus toog Premium Blend voor deze wijnreportage niet naar Frankrijk, Italië of Zuid-Afrika, maar naar Zuid-Limburg! Hier bezochten we zes wijnhuizen.Nederlandse wijnen worden steeds beter en winnen daardoor steeds meer aan populariteit. De interesse is gewekt. Door heel het land ploeteren wijnboe- ren in de grond en in de kelders, want makkelijk is het niet, hier in dit koude, winderige landje. Reden temeer om er een aantal in het zonnetje te zetten, want het harde werken wordt steeds vaker beloond met goede wijnen. En waar goede wijnen worden gemaakt, daar is Premium Blend.  Domein HolsetBruusj, zo noemt Erik Leferink zijn mousserende wijnen. De van oorsprong ondernemer in klinische onderzoeken viel in 2008 samen met zijn vrouw Marianne Blijdesteijn voor een vervallen boerderij in het dorpje Holset. Al snel ontstond het plan om wijngaarden aan te leggen en de gebouwen om te toveren...

 
Pb De Monnik Tamdhu Small
Whisky’s gerijpt op ex-sherry vaten

“TAMDHU, ONLY THE BEST WILL DO”Er was een tijd dat de wereld voor elke nieuwe innovatie naar Schotland keek. Het lijstje met bekende Schotse uitvinders is lang. James Watt bijvoorbeeld, die met zijn verbeterde versie van de stoommachine het begin van de industriële revolutie inluidde. Of Alexander Graham Bell, verantwoordelijk voor het grote commerciële succes van de telefoon. En niet te vergeten Alexander Fleming, in 1928 de ontdekker van penicilline. Het gebeurde allemaal in Schotland.  Het was dan ook één van de meest commerciële, intellectuele en industriële landen van Europe.De beste single malt whisky Gedreven door het optimisme dat heerste in het Schotse land, startten vijf Schotse whisky handelaren aan het einde van de 19e eeuw een ambitieus plan: het produceren van ’s werelds beste Single Malt Whisky. Knappe koppen sloegen hun handen ineen en haalden maar liefst, omgerekend, 20 miljoen pond op. Ieder die bij dit project betrokken was, had één en h...

 
Pb Culinair Top Chefs Small
Aan tafel met topchefs Albert Adrià en Schilo van Coevorden

Premium Blend kreeg de kans om aan te schuiven bij twee chefs van het hoogste kaliber, namelijk Executive Chef van het hoofdstedelijke Taiko, Schilo van Coevorden, en Albert Adrià, die hoge ogen gooide met het Spaanse El Bulli en nu aan het roer staat van een eigen culinair imperium.Zichtbaar ontroerd kijkt Schilo van Coevorden opzij, naar Albert Adrià. “Wauw”, klinkt het zacht. De twee top-koks hebben het over tegen wie ze opkijken en Albert heeft zojuist laten weten grote bewondering te hebben voor de organisatorische be- kwaamheid van Schilo. Een compliment van een van de beste chefs ter wereld maakt nederig, al vergeet Schilo misschien voor het gemak dat hij er zelf óók mag zijn.In dienst van Albert AdriàHet cv van Schilo is namelijk behoorlijk indrukwekkend. Meerdere malen prijkt er de titel van Executive Chef. Hij was betrokken bij de start van The Dylan/Blakes en het College Hotel in Amsterdam en in Mar- bella bestierde hij vier jaar lang zijn eigen restau...

 
Pb Culinair Corsica Small
Op culinaire ontdekking in Zuid-Corsica

De stranden, de kabbelende azuurblauwe zee, de lieflijke dorpjes; Corsica weet haar beste eigenschappen goed te verkopen. We doken echter niet het water, maar de keuken in en ontdekten de moderne én traditionele keuken en specialiteiten van Corse-du-Sud.De Franse en Italiaanse invloeden zijn op het Franse eiland Corsica overal te zien en te voelen. Dorpjes en steden zijn Italiaans pittoresk, de voertaal is Frans en de Corsicanen drinken graag champagne. Wat Corsica echter uit beide landen gemeen heeft, is de liefde voor eten en drinken, uiteraard met het nodige chauvinisme. Alles komt het liefst van eigen bodem. En waarom niet? Corsica heeft genoeg te bieden. Van verzadigende en boerse gerechten tot vernieuwende en jonge chefs. Van lokale hammen en traditionele kazen tot inheemse druivensoorten en sprankelende wijnen.De moderne keuken van Alexis VergnoryEen chef die het allemaal anders doet, is de 33-jarige Alexis Vergnory. Hij staat aan het roer van restauran...