Dranken & Culinair

Oost, west, thuis best. En dus toog Premium Blend voor deze wijnreportage niet naar Frankrijk, Italië of Zuid-Afrika, maar naar Zuid-Limburg! Hier bezochten we zes wijnhuizen.

Nederlandse wijnen worden steeds beter en winnen daardoor steeds meer aan populariteit. De interesse is gewekt. Door heel het land ploeteren wijnboe- ren in de grond en in de kelders, want makkelijk is het niet, hier in dit koude, winderige landje. Reden temeer om er een aantal in het zonnetje te zetten, want het harde werken wordt steeds vaker beloond met goede wijnen. En waar goede wijnen worden gemaakt, daar is Premium Blend.

 
PB-dranken-Zuid-Limburg-Small
 

Domein Holset

Bruusj, zo noemt Erik Leferink zijn mousserende wijnen. De van oorsprong ondernemer in klinische onderzoeken viel in 2008 samen met zijn vrouw Marianne Blijdesteijn voor een vervallen boerderij in het dorpje Holset. Al snel ontstond het plan om wijngaarden aan te leggen en de gebouwen om te toveren tot accommodatie en wijnwinkel. In 2017 opent Domein Holset officieel de deuren en gaan de eerste flessen mousserende wijn over de toonbank. Erik produceert met zijn team alleen bubbels. Onder andere de stevige Bruut van 70 procent johanitter en 30 procent cabernet blanc, de droge Prins van 70 procent souvignier gris en 30 procent johanitter en de voluptueuze blanc de blancs Dame. Met name van oorsprong hybride druivenrassen dus, die door wijngaardenier Guy Demacker liefdevol worden verzorgd. Het wijnmaken valt onder de verantwoordelijkheid van Kir- sten Abels, die samen met domeinma- nager Bram Vermeulen voor het reilen en zeilen van Domein Holset zorgt. De plek is een oase van rust. Heel cliché, maar niet minder waar. De kamers zijn met veel aandacht ingericht door Marianne en de tuin met wijngaarden nodigt uit tot rondslenteren. Erik hoopt dat Domein Holset uiteindelijk uitgroeit tot een plek waar oenologen, sommeliers en wijnliefhebbers samenkomen.