Dranken & Culinair

“TAMDHU, ONLY THE BEST WILL DO”

Er was een tijd dat de wereld voor elke nieuwe innovatie naar Schotland keek. Het lijstje met bekende Schotse uitvinders is lang. James Watt bijvoorbeeld, die met zijn verbeterde versie van de stoommachine het begin van de industriële revolutie inluidde. Of Alexander Graham Bell, verantwoordelijk voor het grote commerciële succes van de telefoon. En niet te vergeten Alexander Fleming, in 1928 de ontdekker van penicilline. Het gebeurde allemaal in Schotland. 
Het was dan ook één van de meest commerciële, intellectuele en industriële landen van Europe.

De beste single malt whisky 

Gedreven door het optimisme dat heerste in het Schotse land, startten vijf Schotse whisky handelaren aan het einde van de 19e eeuw een ambitieus plan: het produceren van ’s werelds beste Single Malt Whisky. Knappe koppen sloegen hun handen ineen en haalden maar liefst, omgerekend, 20 miljoen pond op. Ieder die bij dit project betrokken was, had één en hetzelfde doel voor ogen. Ook de beroemdste architect en ingenieur van dat moment, Charles C. Doig Esq, was van de partij. De aantrekkelijkste locatie aan de oever van de Spey werd gekocht, de meest geavanceerde technieken toegepast en de beste Sherry vaten uit Spanje geïmporteerd. 
Hun motto was “Only the best will do”.

Het begin van Tamdhu

PB-Drank-Tamdhu-de-monnik-destilleerderij-SmallIn 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, opent Tamdhu haar deuren. Het was voor die tijd de modernste en meest geavanceerde distilleerderij. Zo wordt er een waterwiel onder de vloer geplaatst, ovens zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd en restafval rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de toenmalige Strathspey Railway. Deze spoorlijn zorgde tevens voor een snelle aanvoer van ingrediënten en snelle afvoer van de whisky. Door al deze innovatieve ontwikkelingen wordt Tamdhu ook wel de “Can-Dhu-Spirit” van de grote Industriële Revolutie genoemd. Door geavanceerde technieken in het mouten van gerst, speelde het merk Tamdhu eerst slechts een bijrol op het gebied van whisky maken. De focus lag met name op het produceren van mout en whisky’s voor andere huizen. Tot dat er in 1990 een nieuwe strategie wordt geïntroduceerd: rijping op enkel en alleen de beste ex-sherry vaten.